Online virágrendelés

kijárat a rohanó világból

Felső cím

Egyedi oldal cím

Marton Zsolt váci megyéspüspök nyitotta meg február 28-án, pénteken Kruchió László dekoratőr kiállítását a monori plébánia kerengőjében és nyitott belső udvarán. Urr Ipoly plébános és hívei szeretettel várnak mindenkit, aki a kereszt, a szenvedés szimbólumain meditálva szeretne közelebb kerülni hitünk misztériumához.

Különleges térré változott a plébánia belső udvara, a szenvedés és a halál titka tárul fel a fájdalommal teli kompozíciókban. Mintha a Golgota hegyére jutottunk volna: a lábunk alatt száraz falevelek, mellettünk vaskeresztek, fakeresztek, rózsaszirom-vérrel befröcskölt keresztek, a három golgotai kereszt drótoktól összetartott üvegszilánkokból álló „töviskoszorúval”, vörös fényben… A keménység, ridegség érzését fokozzák a fotók, korunk emberének mérhetetlen szenvedéseit tárva a szemünk elé. A látogató tekintetét az udvar közepén függő hatalmas kereszt látványa vonzza magához, és ha kilép az udvarba, mintha egy töviskoszorú közepébe kerülne, onnan szemléli a nagy fakeresztet, amely alatt vörös amarilliszek formálnak szintén kereszt alakot, a kiömlő vért szimbolizálva.

Különleges tér, és különleges a helyzet is, amit látok: fiatalok jönnek sorban, sokan és megállnak a kompozíciók előtt, csendben, elgondolkodva – szinte kézzel fogható, ahogy megérinti őket a kereszt jele, életre kelnek bennük a szimbólumok.

teljes cikk